Teringginnye nak makan kuih bengkang ni..sebab sini susah nak dapat maka jawabnye kena buat sendiri ya..jadi bile buat sendiri faham2 la ya..1st time buat lak tu..tp.sedap woo...hehehe angkat bakul...
Bahan2
200ml air pandan(blend 10 helai daun pandan dgn 200ml air)-tp sbb xde daun pandan saya pakai air yg dititiskn perisa pandan dan sedikit pewarna hijau..
1 cawan gula
2 cawan tepung gandum
250ml santan pekat
1 sudu marjerin
3 biji telur
3 sudu bijan putih
Sedikit garam
Cara2nya
1. Panaskan oven 180°c.
2. Blend ke semua bahan2 tadi hingga sebati.
3. Sapu minyak pada loyang.
4. Tuangkan adunan yg di blend tadi ke dalam loyang yg dah di gris.
5. Masukkan ke dalam oven bakar selama sejam..tp setelah 30min buka sekejap utk taburkan bijan..hati2 ya ketika tabur tu oven panas..
( Pesanan penaja: saya buat separuh dr sukatan di atas jd jwb nye kuih bengkang saya renek je..sekian dr saya yg saja buat separuh sukatan sbb takut buat byk x jadi..maklum la 1st time buat)
SELAMAT MENCUBA KALAU ADA YANG SUDI..
Kuih Bengkang Pandan
16:44 |
Published with Blogger-droid v2.0.4
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment