Roti Jala Berinti Daging


Hujan2 ni sedap kalau dapat makan roti jala..1 of my favourite kue..tp kali ni saya x buat kuah kari nya..cuma saya jadikn nye inti mcm karipap..maka jadi la roti jala yang berinti..Jom Makan.minta maaf ya gambar memang x menarik tp yummy ...

Oo lupa nak cerita..nampak lain kan corak roti jala ni..sebab saya guna botol acuan baru..sangat senang memakainya..saya beli pada Reen Khan Shariff di fb..korang nak beli taip la nama beliau di fb ya..ok ni dia..ada muncung tiga kan..jadi buat 2 colour..

Nak ke resepi??

Bahan2 Untuk Inti :(macam nak buat inti karipap tu)
 Daging di cincang (ku pakai Ramly minced beef)
 Kentang dipotong dadu
 Serbuk kari
 Bhn2 tumis (bwg merah bwg putih n halia)
Sedikit minyak untuk tumis

Bahan2 Untuk Roti Jala
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
Sedikit garam
Sedikit pewarna hijau

Cara2nya
1.Blend bhn2 tuk kuih sampai sebati.Perapkan dia selama 30minit.
2.Masak inti sehingga kentang lembut...Sejukkan.
3.Bhagikan adunan tepung kepada 2 bahagian Satu berwarna hijau (ikut suka), satu lagi warna original tepung.Masukkn adunan tepung tadi ke dalam botol acuan.
4.Panaskan kuali non stick dgn api sederhana.
5.Tebarkan roti tadi pada kuali yg dah dipanaskan tu..Bagus nya guna kuali non stick ni ianya x perlu kan minyak pun jadi sihat roti jala kite..

Jemput Makan..



Published with Blogger-droid v2.0.4

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: